Детска радост

Крушата не пада далеч от дървото

Posted on: януари 10, 2010

или нека децата се учат от малки….

….как се пазарува. По препоръка на една приятелка с дете на същата възраст като моето, купих играта „Wir spielen einkaufen“ – „Ние играем на пазаруване“Wir spielen Einkaufen на Равенсбургер и всички вкъщи останахме много очаровани.

Играта се препоръчва за деца от 4 до 7 години. Дъщеря ми е на 3 год. 9 месеца и я играе без никакъв проблем, но с огромно удоволствие. Едновременно научава немалко.

Всеки играч получава един списък със стоки, които трябва да напазарува, както и портмоне с 8 монети по 1 евро. Който пръв се прибира с всичките покупки у дома, спечели.

В играта има 4 магазина: 3 специализирани (хлебарница, плод/зеленчук и месарски магазин) както и един магазин за деликатеси, в който се продават същите стоки, които се продават и в горе споменатите магазини. Както и в действителността, където можем да си купим хляба в хлебарницата или в супера. Интересното е, че цените може да се различават и така един колбас може да е по-евтин в супера, или едни домати да са по-скъпи в супера и по-евтини в плод/зеленчука. Освен това цените може да се променят по време на играта, също както в действителността. Децата се научават да сравняват цените и да се опитват да харчат колкото може по-малко пари. Ако не йм достигат парите, трябва да отиват до банката.

Тъй като правилата на играта са само на немски, ще ви обясна играта стъпка по стъпка.

Първо приготвяте играта. 4те магазини се слагат по местата йм. Всеки играч си избира фигурка и получава един списък с продуктите, които трябва да купува, едно портмоне и 8 монети по 1 евро (има прилика с монетите от 1 лев).

Има 36 карти в 4 различни цвята с картинки на стоки. Зелените карти са от плод/зеленчука, жълтите от магазина за деликатеси, оранжевите от хлебарницата и сините от месарския магазин. Картите се слагат с картинката на долу на куп до съответния магазин. Горните 3 карти се слагат върху магазините, под етикетите със цените.

Играта започва, има зар със цифри от 1 до 4. Играчите трябва да гледат къде се продават търсените от тях стоки и да отидат до съответните магазини. За всяко поле се брои една стъпка, включително и магазините. Например от къщата до месарския магазин са 4 стъпки. Ако зарът показва повече от нужните стъпки до следващия магазин, те изгарят.

Пристигнал в магазина, играча може да купува една стока по избор. Парите за нея се слагат в магазина (има отвор, приличащ на касичка). Картата с артикула се слага върху списъка. Сега в магазина остават само 2 артикула. Те се движат по посока на стрелката, примерно ако закупената стока е била в средата, стоката която се намираше в дясно от нея, отива на нейното място и поевтинява, понеже вече е стара. На свободното място се слага най-горната карта от купа, пресните стоки струват повече.

Ако искаш да купиш нещо друго от този магазин, си чакаш реда и не хвърляш зара, а просто купуваш.

Ако ти трябва нещо, което не се продава на нито един щанд,  можеш да смениш целият асортимент на този щанд. Ако ти трябват кренвирши и ги няма никъде, можеш да отидеш до месарския магазин или при деликатесите и да махнеш трите карти и да сложиш 3 нови. Ако тогава се появяват кренвиршите, можеш веднага да ги купиш.

Ако не ти стигат парите, трябва да отидеш до банката. Веднъж като си там, хвърляш зара пак и колкото показва, толкова монети получаваш (хвърляш ли 1, получаваш 1 евро и т.н.).

Когато си накупил всичко от списъка, се прибираш бързо вкъщи. Който стигне пръв, спечели играта.

За по-големи деца има друг вариант на играта:

На лов за промоции!

Разликата е, че в началото играчите получават празно портмоне. Всеки може да си взема по 1 монета когато е на ред. Когато смята, че ще му стигнат парите, може да хвърли зара и да тръгне. Ако след последната покупка са му останали пари, може да пътува с автобуса до къщата – ако примерно зарчето показва 3 и има още 1 евро, може да се движи 4 полета напред.

В този вариант може да се ходи до банката едва след първата осъществена покупка. След последната покупка не може да се мине през банката.

Както споменах вече, играта е много сполучлива и всички я играем с удоволствие. Имаме много малки игри, които детето ми иска да играе ако може всеки ден – тази е една от тях. Цената от 9евро в май тойс и Amazon.de е много добра, но за тази цена не може да се очаква играта да е с елементи от дърво – всичко е картонено и тепърва ще видим колко е издържливо.

Играта е много интересна и определено децата учат много от нея – че различните видове стоки имат различни цени, че в различните магазини едни и същи стоки имат различни цени, че трябва да си правим сметката. Учат се да броят и дори да смятат малко („Ако сега купуваш домати за 3 евро, колко пари ти остават за да купиш пържолите?“).

Остава ни само да обясним на децата, че в реалния живот не винаги можем така лесно да получаваме пари в банката ☺

Advertisements

3 Коментари to "Крушата не пада далеч от дървото"

Чудесна идея и тъкмо на време . Благодаря 😉

Този вариант ми харесва повече. Преди около 7 г получих за щерката подобна игра, но тя така и не я хареса, защото не беше толкова раздвижена с тези щандове и фигурки.

В теб има голям хуманизъм. Обясняваш на неграмотния български народ как да си учи децата на пазаруване. ами тази игра като е толкова хубава , в български условия пак е неприложима.
„Ако не йм достигат парите, трябва да отиват до банката.“ Няма опция, ако няма и в банката как се пазарува. 🙂
И междудругото, в българия не се пазарува с децата, понеже може да си поискат нещо от магазина. Една моя приятелка ми се разсърди, че й развалям дисциплината понеже купувах от всяка разновидност по един актикул млекца, царевични пръчки, киндерпингуин, шоколад, пурички, бисквити, но и кюфтета, салам – абе каквото си избра детето и както правя в нас. Което не претендирам да е много възпитателно. Трябвало само едно нещо да си избере, а не всичко.
Та се замислям дали би си купила такава игра, нали ще му запали интереса към пазаруването. Освен това на принципа на играта с карти – сам карти не може да се играе- автоматично се отхвърля. :))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Um neue Beiträge per E-Mail zu erhalten, hier die E-Mail-Adresse eingeben.

Join 1 other follower

Архив

Blog Stats

  • 7,327 hits
Advertisements
%d bloggers like this: